Geschiedenis van de Australian Labradoodle
 

Wally Conron werkte bij de Australische Blindegeleidehond Opleidings Instituut toen hij van een dame uit Hawaii een aanvraag kreeg voor een blindegeleidehond, die ook nog eens allergie-vriendelijk was, omdat haar man allergisch was voor honden.

Wally besloot toen om een blindegeleidehond, een Labrador teefje te laten kruisen met een Standaard Poedel reu, om zodoende het beste uit de twee honden te creeren, namelijk de "will to please” en trainbaarheid van de Labrador en de niet-verharende eigenschap van de Poedel. Uit het eerste nestje van Wally zijn er 3 pups geboren, waarvan er 1 geschikt bleek te zijn. Hij noemde deze honden "de Labradoodle”. Maar na meerdere nestjes gehad te hebben,  bleek het niet zo gemakkelijk te zijn, omdat niet iedere hond het "niet verharende uiterlijk” of de "will to please”bleek te hebben. In plaats van een goed doordacht fokprogramma op te zetten, besloot Wally te stoppen.

Intussen was de Labradoodle al enorm populair en er was veel vraag naar. Er zijn toen 2 Australische fokkers, Rutland Manor en Tegan Park door gegaan met honden van Wally, om zodoende verder te gaan fokken, met als doel "het creeren van een Labradoodle met een zachtaardig, betrouwbaar karakter, een echte familiehond, die ook nog eens goed te trainen was als hulphond".

Na jaren lang selectief fokken en het inkruisen van verschillende rassen, zoals de Ierse Water Spaniel, de Amerikaanse en Engelse Cocker Spaniel, de Curly Retriever (In sommige lijnen is ook de Soft Coated Wheaten ingekruisd, vanwege de onderhoudsvriendelijke vacht en zijn compacte bouw) ontstond er een zachtaardige, betrouwbare familiehond, die ook nog eens goed op te leiden was als hulphond. Rutland Manor en Tegan Park, de Co Founders/grondleggers hebben deze honden "De Australian Labradoodle”genoemd.

Afbeelding invoegen
 
 
Karakter
 
De Australian Labradoodle is een vrolijke, energieke, aanhankelijke hond en is dol op kinderen.
Dit maakt dat de Australian Labradoodle een echte familiehond is. Omdat het intelligente honden zijn, is het gemakkelijk om ze te trainen tot bijvoorbeeld Therapie/Hulphond bij ADHD en/of ASS. Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen om uw hond op te leiden tot Therapie/Hulphond.
Omdat de Australian Labradoodle niet verhaart, zijn ze uitermate geschikt voor mensen met een allergie voor honden. 
  
 
Kleuren
   
De Australian Labradoodle is er in meerdere kleuren, zoals Chalk (gebroken wit), Caramel, Cafe au Lait, Zwart, (shades of) Cream, Zilver, Chocolate (bruin), Rood, Apricot (Abrikoos), Parchment. Het pigment is leverkleurig of zwart. Daarnaast bestaan er ook Parti Doodles, 2-kleurig. Een voorbeeld van een Parti Doodle is onze UpsideDown Jade.


Australian Labradoodle Grootte
 
Er zijn 3 verschillende formaten:
 
Miniatuur: 35 cm - 43 cm,  gewicht 07-13 kg
Medium: 43 cm - 53 cm, gewicht 13-20 kg
Standaard: 53 cm - 63 cm, gewicht 20-28 kg
  
 
Vachtsoorten
 
Er zijn 3 verschillende soorten vachten:

                        

De Fleece vacht -    De Curly Fleece vacht -    De Wol vacht 
 
  
Vachtverzorging 

Omdat een Australian Labradoodle een niet-verharende vacht heeft, blijven loszittende haren in de vacht aanwezig. Een goede vachtverzorging is daarom noodzakelijk om vervilting te voorkomen.
Alle vachttypes hebben regelmatig een goede kam beurt nodig. Wij maken hiervoor gebruik van de borstels van Activet en de DP Auto Dog Brush, een automatische borstel, waarmee u gemakkelijk de haren van uw hond kamt. 
Te vaak in bad gaan, is voor de huid van uw hond niet goed. Als uw hond in bad gaat, maak dan een keuze voor een shampoo speciaal voor honden, want mensen hebben een andere PH waarde, dan een hond. Deze shampoo is dus niet geschikt voor honden.
Daarnaast is het handig om een waterblazer aan te kopen. Als uw hond in bad is geweest, door de regen heeft gewandeld of door de modderplassen heeft gelopen, kunt u eenvoudig de vacht weer droog blazen.
 
 
Meer informatie kunt u terugvinden op de site van de ALAEU.